איגוד מתווכים

שנה מאסר ועד 904 אלף שקל לעובדים ללא רישיון תיווך


רישיון תיווך
רישיון תיווך
בעקבות תלונות שהגיעו לרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן שבמשרד הכלכלה אודות מתווכי נדל"ן או מתווכים הפועלים בשוק, וזאת ללא רישיון תיווך תקף או ללא רישיון תיווך כלל, בניגוד לדרישות החוק, החליטו ברשות לפתוח בחקירה בנושא.

על-פי נתוני הרשות, בבדיקה הכלל-ארצית עלה כי 101 סוכני נדל"ן הפועלים כמתווכים עושים זאת ללא רישיון כנדרש בחוק. חלקם עבדו ללא רישיון כלל, וחלקם לא חידשו כנדרש את רישיון התיווך שהחזיקו בו בעבר.
התופעה שכיחה באותה המידה בכל הארץ. כך, במחוז המרכז וירושלים נמצאו 34 איש שעובדים ללא רישיון תיווך בתוקף, במחוז הדרום מדובר על 35 איש, ובמחוז הדרום - על 32 איש.

חשוב להדגיש כי חל איסור לעסוק בתיווך נדל"ן ללא רישיון המונפק על-ידי רשם המתווכים במשרד המשפטים לאחר עמידה בהצלחה במבחן הסמכה. וחל איסור להעסיק עובד בתיווך ללא רישיון.
כמו כן, בהיעדר רישיון חל איסור לפרסם מודעה ברבים לפיה האדם המפרסם הוא מתווך במקרקעין או מציג את עצמו כמתווך במקרקעין או בתואר או כינוי היוצרים מצג לפיו הוא מתווך במקרקעין.
העונש המרבי על כל עבירה, שניתן על-ידי בית המשפט במסגרת כתב אישום, עומד על שנה מאסר ועד 904 אלף שקל.

ברשות להגנת הצרכן מספרים כי החקירה הסמויה מתנהלת כבר כמה חודשים, ובשבוע שעבר עברה החקירה מחקירה סמויה לחקירה גלויה.
"המבצע מתפרס על כל חלקי הארץ במקביל, במטרה לגרום להרתעה רחבה בענף כולו ולמגר את התופעה של תיווך ללא רישיון", נמסר מהרשות.
עוד נמסר כי "נבדקו הודעות ופרסומים של אנשים אשר פרסמו שהם מתווכי מקרקעין, או הציגו את עצמם כמתווכי מקרקעין או בתואר או כינוי היוצרים מצג לפיו הם מתווכי מקרקעין. כמו כן, התבצעו פעולות ישירות מול מי שהציג את עצמו כמתווך במקרקעין".

במסגרת הבדיקה הקצתה הרשות כמות גדולה של חוקרים שבדקו מאות משרדי תיווך, קטנים כגדולים, וגם משרדים הפועלים כחלק מהרשתות הגדולות.

"בשנים 2015 ו-2016 מובילה הרשות מערך אסדרה מקיף בתחום הדיור, המהווה את ההוצאה החודשית הגבוהה ביותר של משקי-האב בישראל", מסרה אניטה יצחק, סגנית הממונה על הרשות וראש אגף חקירות ומודיעין.

"עסקאות בתחום הדיור הן מסוג העסקאות המורכבות ביותר בעבור ציבור הצרכנים, ובהן חוסר האיזון הקיים ממילא בין העוסק לצרכן המתבטא בפערי מידע, ביכולת הקליטה והעיבוד של המידע ובכוח המיקוח, מקבלים משנה תוקף".

"מדובר בעסקאות בסכומים מאוד גבוהים הגוזרות פוטנציאל פגיעה גדול בציבור הצרכנים. הרשות פועלת בכמה מישורים לקדם אסדרה בתחום. הובלת אסדרה בכל הנוגע לשיווק ולמכירה של קרקעות חקלאיות הכוללת גיבוש תקן שמאי 22 לקרקע חקלאיות המשווקת כקרקע לבנייה, טיפול בהטעיות בנושא בנייה ירוקה, הטעיות של חברות הנותנות שירותי יועץ משכנתאות (חברות חוץ בנקאיות) ובאכיפה של חוק המתווכים המסדיר את העיסוק במקצוע תיווך במקרקעין".

על-פי נתוני רשם המתווכים במשרד המשפטים, בישראל רשומים כיום 17,655בעלי רישיון תיווך תקף. באתר משרד המשפטים ניתן למצוא רשימה שמית של המתווכים בעלי הרישיון, כמו גם את מספר הרישיון ועיר מגוריהם.
למידע נוסף השאירו פרטים ונציג ייצור עימך קשר בקרוב